Almelo krijgt een eigen ‘biergemeenschap’. Zelfbenoemd pastoor Menno de Braak (42) staat aan het hoofd van de Zwarte Parochie, een nieuwe brouwerij in Almelo. Menno heeft grootste plannen: “Ik wil ooit een eigen café in Almelo beginnen, met een brouwerij erin.”

Eerst even over die naam. Waarom Zwarte Parochie? “Die naam is een knipoog natuurlijk, je moet tegenwoordig toch wat bedenken om op te vallen”, vertelt Menno. Maar er zit toch wel degelijk een gedachte achter de bijzondere naam.

Zwarte Parochie

“Een parochie is een gemeenschap van gelijkgestemden die samenkomen. In mijn geval liefhebbers van speciaalbier. Ik ben hun pastoor”, lacht Menno. “Het zwarte slaat op de underdog-positie van Almelo ten opzicht van Hengelo en Enschede. Ook slaat het zwarte op het zwart-wit van Heracles Almelo.”

Het brouwen van bier is begonnen als hobby en wordt nu zijn werk. Menno was jarenlang technisch directeur bij een medisch bedrijf. Na bijna tien jaar werd zijn zaak overgenomen door een bedrijf in Enschede. Menno stond voor een keuze en besloot vol voor zijn passie te gaan, het brouwen van bier. Deze zomer is zijn brouwerij officieel gestart.

Het hele artikel is op “in de buurt” te lezen: