Beste Brouwerij Overijssel

beste brouwerij Overijssel

ALMELO – Wie het beste bier van de provincie wil proeven, moet naar Almelo. De website Biernet.nl heeft Zwarte Parochie uitgeroepen tot de beste brouwerij van Overijssel. Het beste bier is ‘Heer van Almelo’. Eigenaar Menno de Braak is trots. „Supertrots”, zelfs.

Biernet beoordeelde de Overijsselse brouwerijen op basis van waarderingen van consumenten op de app Untappd. Om mee te kunnen dingen, moesten er minstens 1000 beoordelingen van bierliefhebbers zijn voor de brouwerij en 100 voor het beste bier van de brouwerij. Zwarte Parochie, van Menno de Braak, kwam als beste uit de bus. „Ik geloofde het eerst niet eens, toen ze me belden”, zegt hij. „Ik ben ontzettend vereerd dat dit op zo’n korte termijn gebeurd is.”

Vooral in Almelo verkrijgbaar

Zwarte Parochie werd pas eind 2020 opgericht en heeft al verschillende soorten speciaalbier op de markt gebracht. Daaronder ook India Pale Ale, Stout bier en een tripel. Wie het bier van Zwarte Parochie wil proeven: de bieren zijn slechts mondjesmaat buiten Almelo verkrijgbaar, zoals bij Pakhuis Twente. Het bier is vooral te koop bij alle Almelose lokale slijterijen, delicatessezaken en supermarkten.

Dit jaar of volgend jaar een proeflokaal

„De beoordelingen komen dus ook vooral uit Almelo”, zegt De Braak. „Dat was ook mijn missie: Almelo met speciaalbier op de kaart zetten.” Ooit hoopt hij uit te breiden naar plekken buiten Almelo, maar voorlopig richt hij zich vooral op zijn eigen stad. Want daar is nog een wereld te winnen. „Ik wil graag een proeflokaal beginnen. Dat is onderdeel van mijn missie, het ultieme doel. En dat maakt het nog leuker.” Dit jaar of anders volgend jaar, hoopt hij een geschikte locatie te vinden. „Het moet een beetje restaurant-achtig worden.”

Lees het hele artikel in Tubantia en Hallo Almelo of op Biernet